Pakhuis Roosendaal
Home / Moving and Relocating

Voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van een cv ketel

Een warmtepomp is een relatief nieuwe uitvinding die, naar verwachting, in de loop van de tijd alle CV ketels zal vervangen. Dit omdat de warmtepomp over lange termijn goedkoper is dan de CV ketel. Echter kan het wel een tijd duren voor dit voordeel ook gepakt kan worden. Dat komt omdat de warmtepomp er gewoon een hele tijd over doet om goedkoper te worden. De installatie ervan is namelijk duurder dan die van de CV ketel, maar zowel het onderhoud als het laten draaien ervan is goedkoper. Hier onder bespreken we kort een aantal voor- en nadelen van de warmtepomp.

 

Voordelen van de warmtepomp

Een van de primaire voordelen van de warmtepomp is dat er elektriciteit gebruikt wordt om hem te laten draaien, en niet brandstof, zoals bij een CV ketel. Dit brengt talloze voordelen met zich mee waaronder het niet nodig hebben van een schoorsteen. Die is niet nodig want er vindt geen verbranding plaats. Daarbij komt ook kijken dat de CO2 uitstoot een stuk lager is, omdat er geen gas hoeft te worden verbrand. Dat is ook een van de redenen dat de warmtepomp uiteindelijk zo goedkoop is.

 

Nadelen van de warmtepomp

Natuurlijk heeft de warmtepomp niet alleen maar voordelen. Dan zouden namelijk al lang alle CV ketels vervangen zijn voor warmtepompen, maar dat is zoals we weten niet het geval. Een van de nadelen van de warmtepomp is de kosten van installatie. Omdat het zo een complex systeem is kost het gewoon heel wat om te installeren. Overheden proberen dit tegen te gaan door subsidies aan te bieden. Een ander nadeel van de warmtepomp is dat er vergunningen nodig zijn om ze te kunnen installeren. Dat is ook deels de reden dat de installatie van een warmtepomp soms zo duur uitvalt.