Pakhuis Roosendaal
Home / Moving and Relocating

Hoe een brandonderzoek in zijn werk gaat

Als er ergens een brand heeft gewoed is het belangrijk dat de oorzaak ervan achterhaald wordt. Sinds 10 jaar is in dit onderzoek ook een rol voor de brandweer weggelegd.

Tot 2006 was het vooral de verzekeraar die onderzoek deed naar de oorzaak. De politie kwam alleen in actie als er een vermoeden van een misdrijf aanwezig was. Na 2006 is ook de brandweer betrokken bij het onderzoeken van een brand.

Veel branden worden veroorzaakt door mensen, maar liefst 40% om precies te zijn. Een omgevallen kaars terwijl er niemand thuis is of het gasfornuis dat vergeten is zijn voorbeelden hiervan. Falende apparatuur, kortsluiting of oververhitting zijn andere veel voorkomende oorzaken. In veel gevallen is er zo’n geval niemand thuis, maar als je wel thuis bent is het essentieel om een goede schuimblusser in huis te hebben. Hiermee kan je een groot verschil maken.

Als het vuur overmeesterd is door de brandweer wordt er gelijk gestart met het onderzoek. Er wordt gekeken naar hoe het vuur heeft kunnen ontstaan. Daarna worden alle bevindingen gerapporteerd en kan iedereen die het wil het lezen. Hierdoor wordt de brandveiligheid voor de burgers verhoogd, maar ook voor de brandweer zelf. Die leren er ook van. Verder wordt er aan de hand van de resultaten van het onderzoek ook nog voorlichting gegeven.

Elke seconde telt bij brand, dat is duidelijk. Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust hoe snel een brand zich kan verspreiden en laat de brandveiligheid in veel huizen nog te wensen over. Weinig of geen rookmelders, gebrek aan ruimte en het ontbreken van goede brandblussers zijn veel geziene tekortkomingen. Als u nou ook twijfelt over de brandveiligheid in uw huis, loop dan gelijk alles even na. En als er iets niet aanwezig, bestel het gelijk. Schoens-safety is een gespecialiseerd bedrijf in brandveiligheid en hier vindt u alles wat u nodig heeft.

https://www.schoens-safety.nl/