Pakhuis Roosendaal
Image default
Woningen

Wat is ovengedroogd haardhout?

Er zijn verschillende soorten haardhout verkrijgbaar bij haardhout Enschede. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor lucht gedroogd en ovengedroogd haardhout. Wat betekent dat precies? Ovengedroogd haardhout is een term die wordt gebruikt om het proces van het drogen van houtblokken in een oven te beschrijven. Het verwijst naar de manier waarop het hout is gedroogd. Ovengedroogd haardhout wordt gewoonlijk in een grote oven geplaatst bij temperaturen tot 120 graden Celsius. Hierdoor wordt het vochtgehalte in hout verlaagd, waardoor het beter geschikt wordt om te gebruiken in kachels en haarden. In de oven gedroogd haardhout is van betere kwaliteit dan gedroogd hout. Het brandt efficiënter, produceert minder rook en vonken, en hoeft niet op een speciale manier te worden gestapeld om veilig te kunnen gebruiken.

Het verschil tussen ovengedroogd en luchtgedroogd haardhout

Haardhout Tilburg heeft verschillende soorten gedroogd hout: ovengedroogd haardhout en lucht gedroogd haardhout. Wat is het verschil tussen deze soorten? Er worden altijd bomen gekapt om brandhout te maken, maar het hout moet gedroogd worden voordat je het goed kunt gebruiken. Wat betekent lucht gedroogd hout? Dit is een proces waarbij het hout gedurende 18 maanden in een open ruimte wordt gedroogd voordat het als brandhout kan worden gebruikt. Wat betekent ovengedroogd brandhout? Dit is een proces waarbij hout wordt gedroogd in een oven. Het hout wordt binnen 3 tot 6 dagen bij hoge temperaturen gebakken. Ovendrogen versnelt niet alleen het droogproces, maar levert ook brandhout van betere kwaliteit op. Dat komt omdat ovengedroogd haardhout minder vocht bevat dan lucht gedroogd haardhout.

Ovengedroogd haardhout brandt schoner

Wat is het doel van ovengedroogd haardhout? Het doel is om het vochtgehalte van het hout te verlagen. Het vochtgehalte is namelijk van invloed op de verbrandings efficiëntie, de warmteafgifte en de rookproductie. Ovengedroogd brandhout brandt schoner dan groen of nat brandhout. Er blijven geen waterzakken in de houtblokken achter wanneer ze branden. Hierdoor ziet je haard er schoner uit, gaat hij langer mee en bespaar je geld op schoonmaakmiddelen zoals creosoot verwijderaar. Op deze manier kun je zonder irritatie en zonder risico op brandgevaar stoken. Er wordt ook minder as geproduceerd, zodat je achteraf minder rommel hoeft op te ruimen.

Ovengedroogd haardhout brandt sneller

Drogen in de oven maakt het hout poreuzer en vergroot het oppervlak, waardoor het efficiënter brandt dan ongedroogd hout. Je kunt zelfs kleinere stukken tegelijk verbranden. Ze zullen nog steeds meer warmte leveren in vergelijking met ongedroogd haardhout. Daarom is ovengedroogd brandhout effectiever en efficiënter dan groen hout.