Pakhuis Roosendaal
Image default
Woningen

De ultieme gids voor het veilig stoken van een vuur!

Per jaar zijn er zo’n 2.000 branden in een rookkanaal, met alle gevolgen van dien. De brandweer moet er dan vaak aan te pas komen en mogelijk ontstaat er dan zelfs waterschade. Als aanbieder van stookhout wil Nordicwoods graag dat klanten zo veilig mogelijk stoken. Daarom is deze gids geschreven, om zo goed mogelijk de donkere dagen door te komen, maar met zo min mogelijk problemen!

De Zwitserse methode

Eén van de manieren om veilig binnen te stoken met een kachel is met behulp van de Zwitserse methode. Zie hieronder voor de verschillende stappen:

Stap 1: Zet de luchttoevoer van je kachel open.
Stap 2: Plaats grote blokken hout in de lengterichting van de kachel. Gebruik hiervoor bij voorkeur hout van Nordicwoods met een vochtpercentage van 20% en ovengedroogd.
Stap 3: Leg daarna blokken van ongeveer dezelfde grootte over de blokken van stap 2.
Stap 4: Plaats hierna nog twee lagen blokken bovenop, in de lengte én daarna in de breedte.
Stap 5: Sluit af met een laatste laag dunnere blokken. Plaats deze in de lengterichting.
Stap 6: Ga te werk met aanmaakblokjes. Gebruik geen vloeibare ontstekers als spiritus en benzine!
Stap 7: Breng zo klein mogelijk sprokkelhout aan.
Stap 8: Heb geduld en laat het vuur groeien.

Vuur doven

Gebruik hiervoor geen emmers water! Als je buiten een vuur stookt is dat wel handig, maar binnen zorgt het alleen maar voor stoom. Hierdoor staat je woonkamer waarschijnlijk snel blank van de rook. Het is verstandiger om hier een emmer zand en/of een emmer zout te hebben staan, mocht zich er een probleem voordoen. Laat het vuur vanzelf uitgaan en ben er constant bij. Het is mogelijk om ’s nachts vuur aan te laten, vooral met briketten met een lange brandduur. Zorg dan wel voor goede rookmelders.

Buiten vuur stoken

In principe zijn de stappen van de Zwitserse methode ook te volgen voor buiten, maar het oog wil dan ook wat. Misschien wil je wel een mooi piramidevuur bouwen! Je bouwt een piramidevuur op door grote stukken tegen elkaar aan te plaatsen in de lengterichting. Laat aan de windkant een gat, waardoor het vuur kan worden aangestoken. Om buiten te stoken is het geen probleem om wel een emmer water te hebben staan, naast de kachel of open vuur. Zorg hier dan wel voor twee emmers, eentje gevuld met water en de andere gevuld met zand.