Pakhuis Roosendaal
Home / Moving and Relocating

Hoe werkt een thermische printer?

In tegenstelling tot andere printers maakt een thermische printer geen gebruik van inkt of toner cartridges. Thermische printers worden vaak gebruikt voor het printen van bonnen en dergelijke. De DOD printer is zo’n printer. Maar hoe werkt zo’n thermische printer nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een thermische printer?

Een thermische printer gebruikt hitte om een afdruk op het papier te zetten. Er zijn twee methodes te onderscheiden waarop dit kan worden gedaan. De eerste methode maakt gebruik van inktlint. Hierbij drukt een verhitte roller op de juiste punten tegen een inktlint dat gevuld is met dikke en plakkerige inkt. Door de hitte smelt de inkt. De gesmolten inkt kan zich vervolgens gaan fuseren met het papier. Door twee platen te rollen die het papier strak persen kan er een mooi egaal oppervlak worden gecreëerd. Het voordeel van deze methode is dat het in kleur kan printen met verschillende soorten inktlinten.

De tweede methode is de methode met het hittegevoelige papier. Dit is de oudere methode van het thermisch printen. Het papier waarop geprint wordt bestaat uit drie lagen. Het papier wordt op een rol strak langs een cilinder van de printer heen getrokken. In dit proces wordt het papier op de juiste locaties verwarmd en wordt de hitte overgedragen op de bovenste laag van het papier. Deze laag wordt zo warm dat het, via de tweede laag, een zwarte afdruk achterlaat op het papier.

In een gemiddeld huishouden zal je een thermische printer niet snel tegenkomen. Dit komt omdat deze printers geen mooie afdrukken kunnen maken die lang meegaan. Ze zijn vooral bedoeld om voordelig veel afdrukken te kunnen maken. Kassabonnen zijn hiervan een goed voorbeeld. Bedrijven die geïnteresseerd in het gebruik van een thermische printer kunnen een kijkje nemen op kba-metronic.com, een specialist op codeerprinters.  

http://kba-metronic.com/nl