Pakhuis Roosendaal
Image default
Aanbiedingen

De verschillende roasts van koffie

De verschillende roasts van koffie

Of je nu een koffieliefhebber bent of net begint, het is belangrijk om de verschillende soorten brandingen te kennen. De mate van branding kan van invloed zijn op de smaak, het aroma en de body van je koffie. Dus, wat is het verschil tussen licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand?

Light roast

Een light roast coffee, oftewel in het Nederlands, een lichtgebrande koffie, heeft doorgaans een lichtere body en meer aciditeit. De bonen zijn ook minder olieachtig, wat voor een scherpere smaak kan zorgen. Deze koffie met een lichte branding staat erom bekend dat hij de meest natuurlijke smaken van de koffiebonen behoudt. Daarbij kunnen koffiebranders meer de unieke eigenschappen van de verschillende soorten koffiebonen op de voorgrond brengen. Om deze reden is de light roast ook de meest populaire manier van branden. 

Light roast koffie is een product van een korter brandingsproces. Het brandingsproces eindigt met een light roast bij de ‘first crack’. Deze eerste barst is bij ongeveer 190 graden Celsius. Dit is het punt waar de koffiebonen voor het eerst open splijten. 

Medium roast

Een medium gebrande koffie heeft een goed uitgebalanceerde smaak met een gemiddelde body en zuurgraad. De bonen zijn ook olieachtiger, wat resulteert in een zoetere smaak. Om een medium branding te verkrijgen, worden koffiebonen gebrand bij een specifieke temperatuur en tijdsduur tussen “first crack” en “second crack”. Het is de verantwoordelijkheid van de koffiebrander om de juiste temperatuur en tijdsduur voor het branden tussen deze twee punten te vinden.

Een medium branding is zeer in trek bij koffiebranders, omdat het een evenwichtig brouwsel oplevert zonder de natuurlijke kenmerken van de koffie op te offeren. De koffie neemt ook meer smaak van het brandproces over en vermindert de zuurgraad.

Dark roast

Een donker gebrande koffie heeft een volle body en een lage zuurgraad. De bonen bevatten ook de meeste oliën, wat tot een bittere smaak leidt. Sommige donkere brandingen kunnen echter een zoete nasmaak hebben. Een donker gebrande koffie is een koffie die langer gebrand is dan de “second crack”, en dat resulteert in een donkerder smaak. Het is van cruciaal belang dat de koffiebrander hier voorzichtig mee is; als de bonen te heet worden, kunnen ze vlam vatten.

De natuurlijke smaak van donker gebrande koffie wordt gedomineerd door de aroma’s van het brandproces, in tegenstelling tot licht en medium gebrande koffie. Als gevolg daarvan is de koffie bitterder. Chocolade, karamel en noten zijn veel voorkomende ingrediënten in donker gebrande koffie. Omdat de meeste natuurlijke smaken van de koffiebonen verloren gaan tijdens het branden, vertonen verschillende donker gebrande koffiesoorten weinig variaties in smaakprofiel.

Ben je toevallig nog op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Kijk dan eens rond tussen de Barista koffiemachines bij Fleur de Café.

 

https://www.fleurdecafe.nl/