Pakhuis Roosendaal
Image default
Home / Moving and Relocating

Wat gesteente ons kan vertellen

We denken eigenlijk nooit echt na over de invloed van gesteente op ons leven. Maar feit is dat gesteente een hele grote invloed heeft op ons. Dit komt doordat we het kunnen gebruiken, maar ook dat het ons veel kan vertellen over het leven op aarde in de miljoenen jaren voor ons en zelfs het ontstaan van de aarde zoals het er nu uitziet!

Ten eerste is steen erg bruikbaar. Zo worden grondstoffen in gesteente vaak gebruikt als iets van waarde. Bijvoorbeeld goud of zilver dat gebruikt kan worden als betaalmiddel. Diamant of een andere edelsteen dat als sierraad gedragen kan worden. IJzererts dat verwerkt kan worden tot ijzer, waardoor er een sterke en goedkopen grondstof ontstaat. De rode waaltjes in de muur, de grijze waaltjes op de straat. Alles het gesteente zorgt bij elkaar voor een groot gedeelte de samenleving van vandaag de dag.

Maar gesteente kan ons dus ook heel veel zeggen over de aarde zelf. Ten eerste kunnen we door fossielen die in gesteente gevonden zijn, zien welke dieren en planten ons voorgingen. Deze fossielen kunnen per werelddeel met elkaar vergeleken worden en daardoor een indicator zijn van hoe de platentektoniek functioneert. Daarnaast kunnen we zien aan de vorm van landmassa’s zoals Zuid-Amerika en Afrika, dat die eigenlijk in elkaar passen en wellicht ook wel ooit aan elkaar hebben gepast. Daarnaast kunnen we, door erachter te komen hoe oud gesteente is diep in de grond, een betere schatting maken van hoe oud de aarde is.

In de wetenschap is gesteente dus heel belangrijk. Niet alleen heeft het invloed op paleontologie, maar ook op fysische aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Zelfs in godsdienst speelt het een rol, omdat de recente bevindingen over de leeftijd van de aarde in contradictie zijn  met de leeftijd die in  de geschriften beschreven staat.

https://www.bricksandstones.nl/