Pakhuis Roosendaal
Image default
Home / Moving and Relocating

CAO bouw

CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Dit omvat een verzameling van afspraken tussen werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers. Door middel van een CAO weten zowel werkgevers als werknemers wat voor rechten en plichten ze hebben ten opzichte van elkaar. Een CAO is collectief en geld dus voor iedereen. Verschillende CAO’s gelden voor verschillende sectoren. Hierin staat onder andere vastgesteld wat het minimumloon is, wat de arbeidsvoorwaarden zijn, informatie over werktijden en een opzegtermijn 

Dit artikel gaat wat dieper in op de CAO bouw. De mensen die in deze sector werkzaam zijn, hebben andere rechten en plichten dan de mensen die in bijvoorbeeld de communicatiesector werken. Zo omvat een werkweek van iemand die in de bouwsector werkt maximaal vijf werkdagen. Dit gaat om de dagen maandag tot en met vrijdag. De werkgever kan de werknemer dan ook niet verplichten om te werken. Als een werknemer er toch voor kiest om op een zaterdag te werken, hoeft hij nog maar vier andere dagen werkzaam te zijn. 

Als je boven de 18 jaar bent, heb je recht op 25 vakantiedagen per jaar. Wanneer een werkweek valt tussen kerst en oud en nieuw, heeft de werknemer recht op een extra vakantiedag. Ook als er iemand tijdens de vakantie arbeidsongeschikt is, heeft de werknemer het recht om deze vakantiedag op een ander moment te gebruiken. Bovendien krijgen werknemers acht procent van hun loon bovenop hun loon als vakantietoeslag. 

Tot slot heb je, zoals bij bijna elke andere sector, recht op een reiskostenvergoeding. Dir krijg je als je met de auto naar het werk gaat, maar ook als je simpelweg met de fiets gaat. Als je door je werkgever wordt aangesteld om collega’s rond te rijden en weg te brengen, krijg je hier ook een toeslag voor. De CAO-bouw heeft erg specifieke regels die soms afwijken van andere sectoren.  

http://www.CBBS.nl