Pakhuis Roosendaal
Image default
Dieren

3 handige producten voor het houden van kalveren

Als je een veehouderij met bijvoorbeeld koeien hebt, dan heb je natuurlijk ook heel regelmatig jonge kalfjes rond lopen. Kalfjes hebben in sommige opzichten andere dingen nodig in hun verzorging en voeding dan volwassen koeien. Zo bestaat er bijvoorbeeld een speciale kalverbox. Dit is een huisvestingssysteem voor kalveren die gebruikt kan worden in de eerste weken na de geboorte van de kalveren. In een kalverbox kan een goede controle op voeropname worden uitgevoerd en een kalverbox kan besmettingen tussen kalveren voorkomen. In onderstaande blog lees je meer over nog een aantal andere producten die handig zijn om om in huis te hebben als je je kalveren optimaal ilt kunnen verzorgen. . 

Koematras

Een koematras is zoals de naam al doet vermoeden een matras dat speciaal ontwikkeld is voor koeien. Als je kalveren hebt is dit matras ook erg handig om te gebruiken voor pasgeboren kalfjes. Een koematras zorgt er namelijk voor dat de kalveren veel comfort hebben, en er ook nog eens netjes, schoon en droog bij liggen. Voor pasgeboren kalveren is dit nog eens extra belangrijk omdat ze pas net uit de buik zijn gekomen. Voor hen is het extra belangrijk dat zij er schoon en droog bij liggen zodat bacteriën en virussen minder kans krijgen. Hun weerstand is immers nog niet zo goed als die van een volwassen koe. Een koematras zorgt er voor dat ze minder bevattelijk zijn voor ziektes en dat hun kans om gezond te kunnen groeien vergroot wordt. 

Voedersysteem

‘Kalveren moeten uiteraard net als volwassen koeien regelmatig gevoerd worden om gezond en fit te blijven en te kunnen groeien. Kalveren kunnen het best ruwvoer eten. Tegenwoordig zijn er voedersystemen die volledig zijn geautomatiseerd. Zij bieden de mogelijkheid om kalveren geheel automatisch de voorzien van voer. Dit wordt gedaan door middel van een kettingsysteem in combinatie met de automatische meningen van voer. Een dergelijke machine kan uitgevoerd worden met meerdere valbuizen en met diverse componenten om recepturen aan te kunnen maken. 

Borstelmat

De huid- en vachtverzorging van kalveren is erg belangrijk. Als de vacht gezond en schoon blijft verkleint dit namelijk de kans op infectieziekten. Als je kalveren extra verzorgingsmateriaal wilt aanbieden kun je daarom een borstelmat in de huisvesting van de kalveren hangen. De noppen van de mat zorgen voor een optimale verzorging van de vacht zonder dat het risico op huidirritaties. Je kunt de matten plat op de muur ophangen of rond hoeken, palen of zuilen.