Pakhuis Roosendaal
Image default
Dieren

Wat is de beste voeding voor paarden?

De beste voeding voor paarden hangt af van verschillende factoren, zoals het ras, de leeftijd, het gewicht, de gezondheidstoestand en het niveau van activiteit van het paard. Over het algemeen hebben paarden behoefte aan een uitgebalanceerd dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen voor het voeren van paarden:

 1. Hooi/gras: Hooi en/of gras moeten de basis vormen van het dieet van een paard. Deze vezelrijke voeding voorziet in de natuurlijke behoefte van het paard om te grazen en is essentieel voor een gezonde spijsvertering.

 2. Krachtvoer: Naast hooi/gras kunnen paarden krachtvoer krijgen om specifieke voedingsbehoeften aan te vullen. Het type krachtvoer en de hoeveelheid zijn afhankelijk van de individuele behoeften van het paard en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit merriebrokken, veulenbrokken, muesli of granen.

 3. Water: Zorg ervoor dat het paard te allen tijde toegang heeft tot vers en schoon drinkwater. Dit is essentieel voor de hydratatie en algemene gezondheid van het paard.

 4. Vitaminen en mineralen: Paarden hebben behoefte aan een uitgebalanceerde mix van vitaminen en mineralen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om supplementen te geven om eventuele tekorten aan te vullen.

 5. Regelmatig voeren: Verdeel de dagelijkse voeding van het paard over meerdere kleine maaltijden om de spijsvertering te bevorderen en het risico op koliek te verminderen.

 6. Beperk het geven van zoetigheden en menselijke voeding: Paarden hebben geen behoefte aan suikerrijke snacks en sommige menselijke voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor hun gezondheid.

 7. Weidegang: Als het mogelijk is, laat het paard dan regelmatig grazen op een veilige en gezonde weide. Vers gras biedt extra voedingsstoffen en variatie in het dieet.

Het is belangrijk om te overleggen met een dierenarts of een voedingsspecialist om een voedingsplan op maat te maken voor het specifieke paard. Ieder paard is anders, en een deskundige kan het beste advies geven op basis van de individuele behoeften en omstandigheden.

Paddock Paradise

Paddock Paradise is een concept voor het houden van paarden dat is ontwikkeld door de Amerikaanse hoefsmid en paardenexpert Jaime Jackson. Het concept is gebaseerd op het idee om paarden een leefomgeving te bieden die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke omgeving ligt, wat kan leiden tot een gezondere en gelukkigere levensstijl voor de dieren.

Het concept van Paddock Paradise is geïnspireerd op de manier waarop wilde paarden in het wild leven, waar ze voortdurend in beweging zijn op zoek naar voedsel en water. In plaats van traditionele paardenstallen en kleine paddocks, worden paarden in een Paddock Paradise-systeem gehouden in een meer uitgestrekte omgeving met gevarieerd terrein, zoals heuvels, bomen, modderpoelen en natuurlijke schuilmogelijkheden.

Belangrijke kenmerken van een Paddock Paradise kunnen zijn:

 1. Beweging: Het systeem is ontworpen om de paarden voortdurend in beweging te houden, vergelijkbaar met het natuurlijke graasgedrag van wilde paarden.

 2. Voeding: In plaats van het traditionele voerschema, worden paarden gestimuleerd om te grazen op verschillende plekken in het paddock, wat hun spijsvertering bevordert en verveling voorkomt.

 3. Sociale interactie: Paarden zijn sociale dieren, dus het concept moedigt interactie met andere paarden aan door het creëren van groepen en natuurlijke obstakels.

 4. Hoefgezondheid: Een gevarieerd terrein kan de hoefgezondheid van paarden bevorderen, omdat het de hoeven natuurlijk afslijt en de bloedcirculatie stimuleert.

 5. Gedragsstimulatie: Het bieden van natuurlijke elementen zoals bomen, struiken en modderpoelen kan het paardengedrag stimuleren en verveling voorkomen.

Het Paddock Paradise-concept is niet voor elk paardeneigenaar praktisch uitvoerbaar, omdat het meer ruimte en inzet vereist dan traditionele paardenstallen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het terrein veilig is voor de paarden en dat ze voldoende toegang hebben tot water en beschutting.

Net als bij elk ander paardenhouderijsysteem, is het cruciaal om het welzijn en de gezondheid van de paarden in gedachten te houden en, indien nodig, deskundig advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het concept op een verantwoorde manier wordt toegepast.