Pakhuis Roosendaal
Image default
Onderwijs

Wordt de volgende cultuurdag een spetterend succes in je school?

Cultuurdag op school, haal het maximum eruit!

Een cultuurdag is voor leerlingen altijd een dag waar ze van lang tevoren naar uitkijken. Hoe ga je ze als school verrassen, welk aanbod aan cultuur zal er zijn? Met andere woorden: hoe slaag je er in om deze dag tot een onvergetelijke dag voor je leerlingen te maken? Je wil dat de kinderen zich deze dag herinneren, maar als school wil je anderzijds ook dat ze iets leren. Hoe pak je dit aan? Een leermoment koppelen aan een moment van fun is niet altijd zo eenvoudig. Maar wanneer je in dit opzet slaagt, is de tevredenheid nog zo groot! Zowel je leerlingen als je docenten kijken met genoegen terug op een cultuurdag op school.

Welk programma kies jij voor de cultuurdag op school?

Een hele dag cultuur bieden voor de ganse school is een hele uitdaging. Met een Dagproject, georganiseerd door een externe partner, hoef je je veel minder zorgen te maken. Jij kunt je focussen op de inhoud, welke wensen je hebt rond je cultuurdag en op die manier zelf ook genieten van deze dag. Een dagproject kan allerlei richtingen uit. Je gaat bijvoorbeeld met zijn allen een aantal musea ontdekken, samen met een gespecialiseerde gids. Of je steekt met de hele school een spektakel in elkaar en treedt op voor de ouders. En wat denk je ervan om je leerlingen een boodschap naar buiten te laten brengen, over racisme of natuurbehoud bijvoorbeeld? Aan de hand van eigengemaakte films, podcasts, tekeningen en schilderijen maken ze aan de buitenwereld hoe ze hierover denken.

De cultuurdag als startdag op school

Een cultuurdag kan ook op de eerste dag van het schooljaar georganiseerd worden. Laat je leerlingen op een kunstzinnige manier hun vakantiebelevenissen uitbeelden. Deze dag wordt meteen ook een kennismaking met hun nieuwe docenten en eventueel met nieuwe klasgenoten. Dit gebeurt op een speelse en ongedwongen manier. Of laat ze door dans, zang en toneel uitbeelden wat ze van dit schooljaar verwachten. Als docent of als schoolhoofd steek je hier zelf heel wat van op! Iedereen kan op een frisse manier het nieuwe schooljaar starten.

https://kleinkunstig.nl