Pakhuis Roosendaal
Image default
Aanbiedingen

Bouwsector ligt stil

De bouw zit nu, net als de horeca, in de problemen. Want hoewel sommige projecten gewoon door gaan, zijn er veel opdrachtgevers die het niet helemaal vertrouwen. En er daarom voor kiezen de projecten stil te leggen. Dit betekent dat er weinig bijgebouwd wordt in de tussentijd, wat een groot probleem is.

Er is namelijk een groot tekort aan woningen in de grote steden. Dit komt omdat steeds meer mensen naar de steden trekken. Daar is namelijk meer werk te vinden en is meer te doen. De verder gelegen gebieden op het platteland, zoals in Friesland en Limburg, worden dus verlaten door de jongeren. Voor al die mensen die naar de stad trekken, moeten er natuurlijk wel woningen zijn. Daar zou dit jaar hard aan gewerkt worden door de bouwsector, maar dat is grotendeels stil komen liggen.

Dit komt niet alleen omdat werkgevers bang zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Ze mogen gewoon doorwerken, dus dat zouden ze het liefste ook doen. Maar het komt door een personeelstekort. Een groot gedeelte van de werknemers in de bouw is namelijk arbeidsmigrant uit landen als Polen. Die mogen nu door de uitbraak van het COVID 19 virus niet meer hun  land uit, en kunnen dus niet naar Nederland komen om te werken. Hierdoor is er bij veel projecten die de opdrachtgever gewoon door wilde laten gaan, niet genoeg personeel om door te kunnen werken.

Deze arbeidsmigranten zijn nodig, omdat steeds minder Nederlanders voor sectoren als de bouw kiezen. Dit komt omdat steeds meer mensen na hun MBO door willen leren en dus hogere opleidingsniveaus gaan doen, waardoor ze later voor beter verdienende baantjes kiezen. Ook komt het wellicht door het imago. Het werken met Gipsplaatschroeven en Snelbouwschroeven heeft niet hetzelfde aanzien als een advocaat die alleen met veel papieren dossiers werkt.

https://www.bnvtools.nl/