Pakhuis Roosendaal
Image default
Zakelijk

ERP software voor magazijnbeheer

Ontdek hier hoe u snel en specifiek de juiste ERP-software voor uw magazijnbeheer kunt vinden. 

De ERP-markt is zeer divers en gedifferentieerd en omvat verschillende systemen voor verschillende industrieën en bedrijfsgroottes. Naarmate de keuze echter toeneemt, neemt ook het besluitvormingsproces toe. De markt is te divers. Maar wat zijn ERP-systemen eigenlijk? 

Een blik op ERP-software 

De betekenis van Enterprise Resource Planning (kortweg ERP) wordt ook wel business resource planning genoemd. In de kern gaat het om het systematisch ontwerpen van alle bedrijfsprocessen om de middelen die beschikbaar zijn voor het bedrijf zo efficiënt en doelgericht mogelijk te gebruiken. In het tijdperk van digitale transformatie wordt ERP-software meestal gebruikt voor deze zeer complexe, diverse taak. RP-systemen stellen bedrijven in staat om al hun processen digitaal in kaart te brengen. Binnen het systeem kunnen deze vervolgens zowel worden beheerd als geoptimaliseerd of soms zelfs geautomatiseerd. 

ERP functies: Project management & Co. 

Bedrijfsprocessen omvatten echter meestal meerdere afdelingen. Daarnaast kan elke business unit profiteren van het gebruik van een softwareoplossing. Als het een holistische oriëntatie heeft en daardoor kan voldoen aan de eisen van verschillende bedrijfsgebieden, is een naadloze, procesoverschrijdende informatiestroom gegarandeerd. Dit heeft bijvoorbeeld als voordeel dat handmatige gegevensoverdracht of dubbel en driedubbel gegevensonderhoud wordt weggelaten. Dit vermindert ook het risico op transmissiefouten. Daarnaast krijgen medewerkers de vrije capaciteit om meer gerichte taken op zich te nemen. In principe kan het ERP de volgende functies omvatten: Business Intelligence (BI), Project Management, MRP systeem, Warehouse Management, Productie, Customer Relationship Management (CRM), Document Management, Human Resource Management (HRM), Finance, Global Business Management en Supply Chain Management (SCM). 

WMS versus WMS: overeenkomsten en verschillen 

Warehouse management systemen (kortweg WMS) kunnen door ERP-systemen worden opgenomen in de vorm van een aparte module of worden gebruikt als individuele oplossingen in het bedrijf. Kortom, hoe hoger de vereisten voor een specifiek systeem, hoe waarschijnlijker het is dat een afzonderlijke oplossing uitsluitend voor dit toepassingsgebied wordt gebruikt. Toch kunnen tal van functies van WMS software uiteraard met het ERP worden afgedekt. Het is ook de moeite waard om het verschil tussen warehouse management systemen (WMS) en magazijnbeheer te vermelden. Beide termen worden vaak als synoniem gebruikt. In feite kan er echter een onderscheid worden gemaakt. Dit is hoe WMS in wezen verwijst naar softwaresystemen voor het beheer van opslaglocaties en opslaghoeveelheden, evenals hun relatie tot elkaar. Magazijnbeheer daarentegen bevat vaak extra functies voor het regelen en optimaliseren van systeemstatussen. In het gewone spraakgebruik is synoniem gebruik echter gebruikelijk. 

ERP-functies voor magazijnbeheer 

Maar welke functies moet een ERP-software voor magazijnbeheer bevatten? In feite is het niet mogelijk om een algemene verklaring te geven over welke eigenschappen een magazijnbeheersysteem in detail zou moeten hebben. Uiteindelijk heeft elk bedrijf zijn eigen eisen aan geschikte bedrijfssoftware.  De belangrijkste functies en eigenschappen van een WMS zijn echter: 

  • De ontvangst van de goederen, 

  • de goederen worden afgegeven, 

  • beheer van stamgegevens, 

  • transportmanagement, 

  • de opslagstructuur en 

  • Interne magazijnprocessen zoals voorraadoverdracht, etc. 

Bedrijven die op zoek zijn naar een geschikte ERP-software voor magazijnbeheer moeten uiteindelijk zelf bepalen hoe volwassen het functieportfolio moet zijn in de afzonderlijke toepassingsgebieden. Daartoe moeten bedrijven zich altijd eerst intensief bezighouden met hun eigen opslagprocessen en op basis daarvan concrete eisen formuleren, die vervolgens kunnen worden vastgelegd in de vorm van een eisenspecificatie.