Pakhuis Roosendaal
Image default
Winkelen

De fietscultuur wordt steeds populairder

 

De fietscultuur wordt steeds populairder, het kan nooit populair genoeg zijn namelijk! In Nederland en op de rest van de wereld wordt het fietsen steeds populairder, niet alleen onder de mensen, maar ook de overheid besteedt meer uit aan de aanleg van nieuwe en veilige fietspaden en hele verkeersroutes. Dit is ook vast te stellen aan de hand van cijfers. Ook de toename van het aantal elektrische fietsen in Nederland en over de wereld speelt hier een grote rol in. 

Elektrische fietsen worden steeds populairder, meer gezinnen schaffen een elektrische fiets aan

Dat steeds meer gezinnen een elektrische fiets aanschaffen is te danken aan de populariteit van elektrische fietsen. Dit is ook circa dubbel zo veel fietsen per gezin als auto’s. 4 op de 5 gezinnen beschikt over minstens een elektrische fiets. Drie kwart van de gezinnen beschikt over minstens 1 gewone fiets. In Nederland stijgt het aantal gezinnen met een elektrische fiets ook steeds meer.  Ongeveer 16% van de totale verplaatsingen gebeurd per fiets of elektrische fiets. Waarvan 2,35% per elektrische fiets is. Dit aantal is verhoogd ten opzichte van de start van het Onderzoek verplaatsingsgedrag. 

Korte én lange afstanden

Voor korte afstanden worden fietsen steeds vaker gebruikt, voor lange afstanden wordt er tegenwoordig ook vaker de fiets gepakt. Voor langere afstanden wordt er vaker de elektrische fiets gepakt. Er is een aanzienlijke toename in de afgelopen jaren van het gebruik van de elektrische fiets voor langere afstanden. 

Ook voor woon-werkverkeer wordt de fiets vaker gepakt

De fiets is tegenwoordig ook veel populairder aan het worden voor het woon-werkverkeer. Dit kan ook een oorzaak zijn van de elektrische fiets. Er wordt echter niet overal evenveel gefietst. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een stedelijke omgeving vaker de fiets pakken of wandelen, maar ook in de randgemeenten van grote steden wordt de fiets steeds vaker gebruikt.