Pakhuis Roosendaal
Image default
Dienstverlening

Hoe werkt een fysio?

Je kent het wel. Je loopt ineens niet meer zo lekker, terwijl je er eigenlijk altijd gemakkelijk overheen komt. Dan ga je naar de fysio. Maar wat doet die dan precies? Jouw lichaam kan veel lastig te bewegen zijn door ouderdom of overmatige belasting van bijvoorbeeld heup, schouder en nekwervels. De fysiotherapeut helpt daarbij met behandelingen zoals massage, herstellen van spierkracht en beweeglijkheid voor een soepeler lichaam.

Voor welke klachten kan ik naar een fysio?

Je kunt voor verschillende klachten terecht bij een fysio. Hieronder staan een aantal klachten onder elkaar:

  • rug, nek, schouder klachten zoals knopen of krampen
  • Een verzwikte enkel, dus een blessure
  • Los masseren van spieren
  • Sterker maken van spieren door bepaalde oefeningen te herhalen

Bovenstaande klachten zijn niet volledig. Zo is er ook fysiotherapie bij vegetatieve stoornissen, epilepsie en dementie.

Wat doet een fysiotherapeut precies?

Een fysiotherapeut helpt je lichaam weer te laten bewegen voor een soepel en sterk lijf. Dat doe je door middel van verschillende oefeningen die versterkend werken op jouw spieren of het herstellen van spierkracht na een blessure.

Het voordeel is dat je fysiotherapeut zelf ook sportief en fit is, dus hij of zij weet precies wat er nodig is om jouw lichaam te kalmeren én sterker te maken. Daarnaast beschikt een fysiopraktijk vaak ook over een fitness ruimte, waar je met hulp van een instructeut oefeningen kunt doen.

Eetstoornissen of overgewicht

Een patiënt die wegens eetstoornissen of overgewicht komt, brengt vaak andere problemen mee: lichamelijk en psychisch. Vanwege deze factoren is het van belang dat een fysiotherapeut bij de behandeling rekening houd met al die problemen, om zo aan te sluiten op de klachten.

De fysiotherapeut zal je dan ook niet afraden gesport te gaan worden, maar zal waarschijnlijk aanraden om eerst goed te kijken naar jouw voeding en die gemakkelijk veranderen.

Er is ook fysiotherapie voor kinderen met overgewicht of diabetes.