Pakhuis Roosendaal
Image default
Woning en Tuin

Is een houten vloer met vloerverwarming een slimme keuze?

Vloerverwarming wordt steeds populairder, en dat is niet zomaar zo. Het biedt comfort, zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, ook is het ideaal om de hele ruimte op een constante temperatuur te houden. Hoe zit het eigenlijk wanneer je van een prachtige houten vloer droomt? Kan een houten vloer met vloerverwarming samen, of loop je misschien het risico op kromtrekken en schade? We gaan uitgebreid in op de voordelen, mogelijkheden en waar je op moet letten als je deze combinatie overweegt.

Wat zijn de voordelen van een houten vloer met vloerverwarming?

Een vloer van hout heeft een unieke charme: het is gemaakt van natuurlijk materiaal, heeft een warme uitstraling, en de luxe die het uitstraalt zijn onmiskenbaar. Als je vloerverwarming toevoegt aan de mix, dan heb je een woning die niet alleen stijlvol oogt, maar ook lekker comfortabel is. Maar waarom is een houten vloer met vloerverwarming zo aantrekkelijk? Dit zijn de voordelen op een rij zetten:

  • Comfort en gezelligheid: houtenvloeren zijn al een stuk warmer dan beton of tegels. Als je hier vloerverwarming aan toevoegt, dan heb je een heerlijke warme vloer.
  • Energiezuinig verwarmen: vloerverwarming warmt een groot oppervlak op, hierdoor heb je minder hoge temperaturen nodig om het huis warm te houden. Je energierekening kan hier flink door dalen.
  • Meer ruimte en minder rommel: radiotoren nemen veel ruimte in beslag, en staat vaak bij het inrichten vaan de kamer in de weg. De indeling wordt door vloerverwarming vrijer, zonder minder warmtecomfort.
  • Natuurlijk en duurzaam: hout is duurzaam, en kan ook goed met vloerverwarming gecombineerd worden. Houtenvloeren kunnen tientallen jaren meegaan. Doormiddel van goed onderhoud kan het een milieuvriendelijke keuze zijn.

 

Waar moet je op letten bij deze combinatie?

Een houten vloer met vloerverwarming klinkt geweldig, maar helaas zijn niet alle houtenvloeren hiervoor geschikt. Een verkeerde keuze kan leiden tot warmteverlies, barsten of kromtrekken. Het is handig om deze zaken in gedachten te houden:

  • Houtsoort en vochtgevoeligheid: afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur kan hout krimpen of uitzetten. Niet elke houtsoort is even geschikt, kies bijvoorbeeld voor eiken, want deze houtsoort is minder gevoelig voor schommelingen.
  • Vloerdikte: hoe dikker de houten vloer, hoe meer warmte van de vloerverwarming wordt tegengehouden. De ideale dikt van de vloer is rond de 15 mm, zo wordt er voldoende warmte doorgelaten en worden de eigenschappen van het hout niet verloren.
  • Legmethode en installatiewijze: de manier hoe de houten vloer gelegd wordt, heeft veel invloed op de werking van de vloerverwarming. Een minder geschikte methode is, de zwevende legmethode, de vloer ligt hierbij los op een ondervloer. Het beste wordt een houten vloer aan de vloerverwarming gelijmd, de warmtegeleiding wordt beter, en het hout beweegt minder.
  • Controleer de maximale vloertemperatuur: hout kan niet tegen extreme hitte, de temperatuur van de vloerverwarming kan het beste onder de 27 graden blijven, zo minimaliseer je het risico op beschadiging.
  • Professionele installatie is essentieel: er is voldoende vakmanschap nodig bij het installeren van een houten vloer met vloerverwarming. Een professionele installateur weet hoe hij de vloer moet leggen, zodat problemen worden voorkomen.

 

https://www.woon-boerderijmaja.nl/houten-vloer-met-vloerverwarming/